Kopparhults Nyhetsblogg

Det är som alltid...Nyheter

Posted by kopparhult Fri, March 23, 2018 20:39:51


..i slutet av veckan dyker den obligatoriska fredagkvällen upp. Traditionsenligt och tryggt. Konstigt nog hänger den där särskilda känslan av fredagkväll kvar även hos mig fast jag egentligen aldrig haft ett arbete med måndag till fredags tider utan mest jobbat på helger. Men känslan finns där ändå. Det fina med att ha jobbat mycket helger är att jag har samma goa känsla på måndagar då jag brukat ha ledig dag. Den känslan sitter också kvar trots att det är många år sedan jag hade fria måndagar. Med rätt mentala inställning kan man lura sig själv med mycket,och fredagsfeeling två dagar i veckan säger vill ingen nej till?
Blog imageLakrits med dottern Tova som bor här ett tag medan husse och matte spenderar lite tid på betydligt varmare breddgrader. Vilket inte låter helt fel.

Så nu sitter jag här i clubfåtöljen vid datorn med fredagsfeeling igen, med First Aid Kit i högtalarna. Jag har snöat in lite på dem även om jag kanske borde lyssna på Thåströms senaste som är både prisad och lovordad. Dessutom var Thåström och Imperiet en av mina stora ungdomsidoler. "Fred" sjöngs och spelades på alla håll då och Thåström är verkligen "one of a kind". Och om jag inte minns fel hade jag "Imperiet" inskrivet med spritpenna på mina trasiga jeans. Det var så vi gjorde då, innan alla tatueringsmöjligheter kom. För stunden är jag lite glad och tacksam för det för jag är inte alldeles säker på att jag hade uppskattat att ha "Imperiet" permanent tatuerat på låret idag.
Blog imageMina två gula, Heather och Bäst.

Jag trotsade snön och vintern lite extra igår och tog mina två gula på en stunds uppskattad träning. Jag gick där med de gula vid min sida och kastade ut några dummys i olika områden och kikade ner på de två som gick tätt intill mig. Det kändes bra att möta deras blickar och bra att tänka på att det är de två som tillsammans med mig ska utgöra kärnan för kommande apporteringsuppdrag och retrieverprov. Vi trivs rätt gott med varandra. Med varandras fel, brister och tillkortakommanden. Och jag tänker och hoppas på att vi ska finna en stabilitet i detta. Att just de här två gula ska få vara friska och hela och kunna få finnas som mina tränings och arbetskompisar många år framöver. Att jag ska slippa förändringar och drastiska beslut för nu vill jag inte ha fler sådana. Jag vill att de hundarna jag har nu ska få bli gamla där intill mig, jag vill slippa att behöva avbryta deras träning och liv någonstans mitt i.
Är det för mycket begärt?
Det är det nog förmodligen för det som sker det sker oavsett vad vi önskar. Men med en del tur så ska det väl gå!

Jag tycker egentligen inte om...Nyheter

Posted by kopparhult Wed, March 21, 2018 20:43:22


..att vara med på foton. Särskilt inte när jag vet om att jag ska fotograferas. I de lägena tycks jag drabbas av alla möjliga grimaser och tics så jag definitivt inte är till min fördel. Eller så är det, hemska tanke, så jag ser ut hela tiden.

Jag tror det har något att göra med när man var liten och skulle fotograferas för skolfoton och annat elände, när kragar skulle rättas till, luggen skulle kammas och man skulle försöka se så där alldeles perfekt ut. Det hände aldrig då heller, att jag såg perfekt ut, så det är nog det som hänger i.

Men när jag fotas i smyg händer det att jag faktiskt blir riktigt nöjd med resultatet. Kanske inte direkt för att jag ser snygg och perfekt ut, jag håller det mer på nivån hyfsat normal. Good enough för mig. Och det lyckas ibland. Som på fotot nedanför. Det är jag nöjd med och glad över. För det visar en bild av mig i ett av mina bästa lägen. I samarbete med någon av mina hundar med ett leende på läpparna. Så vill jag alltid se ut och känna när jag är tillsammans med hundarna. I den bästa av världar ni vet.
Fotot är taget av Wilma på en av våra små egna fasanjakter i höstas. Så bilden betyder lite extra mycket av den anledningen med. De första egna fasanjakterna med den första egna spanieln som jag tränat och lärt mig massor av. Det är alltid roligt att pröva nya saker och nya utmaningar, och väldigt lärorikt. Dessutom har vi vansinnigt kul ihop jag och Mer.
Blog imageBig journeys begin with small steps

Eftersom jag tycker så mycket om fotot målade jag mig en mugg på samma tema med.
Blog image
Tuesday afternoon..Nyheter

Posted by kopparhult Tue, March 20, 2018 21:08:24


Det var ett glatt hundgäng som mötte mig när jag kom hem från jobbet idag. Som det brukar vara på tisdagar. Med stora förväntansfulla ögon och små glädjetjut välkomnade de mig. Lite i överkant kan man tycka men jag förmodar att jag ska vara glad för det bemötandet och för att de inte väljer att gå och lägga sig när de ser mig. Det måste ju ändå tyda på att de känner någon sorts positiv gemenskap med mig?
Det är nog bra med glada hundar även om det ibland känns det lite som med småbarn, att "de är som sötast när de sover"..

Jag har funderat på det ibland. På hundar som inte ser glada ut när de kommer ur bilen för en träning eller så. Som står där helt passiva med svansen hängande och ser lite lagom uttråkade ut. Vad är det de visar egentligen? Är de verkligen uttråkade eller är de bara väldigt välbalanserade?
I somras berättade en professionell hundtränare för mig att han ser fenomenet allt oftare när han är runt om i Europa och håller kurs. Hundar som ger ett likgiltigt intryck när de tas ut för träning. Hans känsla var att många hundar faktiskt är övertränade, de har så att säga gått en bit in i väggen. De skjutsas runt på allehanda träningar och kurser veckorna igenom för att dessemellan tränas ett par timmar hemma varje dag. För att förarna vill prestera och nå resultat. Och för att arbetande hundar SKA aktiveras. Ofta har dessa förare bara möjlighet att ha en hund så all träning blir koncentrerad på just den hunden. Ett drömläge kan det låta som för sådana som jag som har en hel flock att träna och ständigt lite dåligt samvete för att tiden inte riktigt räcker till. Fast allt har ju sina baksidor. Han berättade också att första tecknet för utbrändhet hos hundarna brukar vara att de slår av på farten på väg in med apporten, och att de blir "mekaniska" i det självständiga arbetet.
Och så var det det där med likgiltigheten när de kommer ur bilen för träning. En tydlig varningssignal på att något inte står riktigt rätt till.
Blog imageUtbränd hund?

Just det behöver inte jag oroa mig för när det gäller våra hundar i alla fall. Det är svårt att hinna bränna ut någon hund med så många hundar att träna.Tvärtom. Här studsas det åt alla håll första minuterna när de inser att vi ska iväg på träning eller så. Ystra, lyckliga hundar som stundtals nästan har i kull både mig och mitt humör. Jag låter dem hållas en kort stund, med de utbrända likgiltiga hundarna i färskt minne, så samlar vi ihop oss när glädjeyttringarna dämpat sig något. Innan mitt humör kokar över.
Idag var de, precis som de brukar på tisdagar, lite galnare än vanligt. Det var som att jag hade med mig laddade dynamitkubbar ut på fältet och jag kunde nästan se hur det fräste i stubintråden på gänget. Lite mer "will to explode" än "will to please" om man säger så.
Blog imageFina gänget firar in vårens ankomst.

Livet är allt bra härligt tyckte hundarna, och jag med, och vårdagjämning med sol och snö satt som en smäck. Som traditionen bjuder på tisdagar så blev det också ett smågodissök nere i mossen för hundarna medan jag solade näsan i vårsolen en stund innan vi gick hem igen under betydligt lugnare former.
Och ingen exploderade idag heller.Vintern som vägrade släppa taget...Nyheter

Posted by kopparhult Mon, March 19, 2018 20:37:03


Det blir lite mer väder. Den är så annorlunda denna vintern. Den kommer att gå till historien som vintern som vägrade släppa taget. Almanackan säger den 20 mars och vårdagjämning imorgon. Utsikten utanför fönstret och termometern säger något helt annat. På förmiddagen blåste det smådjälvar i minusgraderna och så har det snöat nu på eftermiddagen igen, stora vita flak har sakta singlat ner mot marken så även de barmarksfläckar som tidigare kommit fram har blivit vita igen.
Blog imageVårelden lyser hoppfullt i fönstret med vintern kämpar vidare utanför.

Medan jag väntar på våren passar jag på att fylla på kakförrådet till kursdeltagarna. Igen. Jag utkämpar en ojämn kamp med mig själ om huruvida jag ska tillåta mig att smaka på kakdegen eller kanske en nybakad kaka. Förståndigt nog låter jag förnuftet styra och avstår. Präktigt så det förslår. Men det satt långt inne. Istället går jag till botten i förrådet av mörk choklad (hälsosam sådan utan laktos och gluten och med en kakaohalt som är rena medicinkuren) för att hitta något gott att trösta mig med i vintereländet. En liten bit mörk choklad med citronskal återfanns längst ner under några påsar med nyttiga fröer och kokos. Bäst före datum är troligen sedan länge passerat men är det kris så är det.
Blog imageMan skulle kunna tro att det är fyra eskimåer. Men det är fyra ganska vanliga damer på träning i nordanvind. I slutet av Mars.

Det finns faktiskt några enstaka fördelar med sena vintrar med. En av dem är att jag fått ovanligt mycket oplanerad ledig tid. Gott om tid att ligga på soffan och stirra i taket. Fast just det har jag inte gjort eftersom det troligen skulle leda mig rakt in i en obeskrivlig rastlöshet och förvandla mig till en pina för dem som vistats i närheten. Istället har jag ägnat tid åt planering och funderingar om företagande och arbetsliv, hundträning och personlig utveckling. Om det leder till något konstruktivt återstår att se men det har varit skönt att i lugn och ro ha haft tid att tänka. Det brukar mest vara en bristvara i vanliga fall. Det där med betänktetid.
Blog imageRetrieverpromenad i tillfälligt solsken och tö.

Vi väntar på att Lyra ska löpa med. Själv verkar hon mest vänta på sin födelsedag imorgon. Det hade varit bra med ett löp nu så vi vet hur vi ska planera våren och sommaren, om det eventuellt blir en valpkull eller inte.
Det där med valpar är väl ett företag i sig. Det är så mycket som ska falla på plats innan den sista biten pressas igenom nålsögat för ett godkännande som avelshund. Frisk och sund, mentalt stabil, bra näsa, hög arbetsmotivation, lättlärd, mjuk att föra, tuff i alla sorters terräng, tyst och lugn, social men inte överdrivet social, bra grepp, tänderna på rätt ställe och allt annat en bra avelshund ska ha.
Oops... jag glömde vattenpassionen och hundtoleransen.
Jag har ett kritiskt öga och en förmåga att hitta minusen långt innan jag ser plussen dessutom. Även om jag vet att ingen hund är perfekt, eller ens i närheten av perfekt så behöver jag påminna mig om det hela tiden. Ett alternativ hade ju kunnat vara att jag avstod avel så slapp jag fundera på sådana saker. Fast det alternativet känns inte ens som ett alternativ. Så vi får väl se om vi klarar att pressa igenom några hundar genom det där nålsögat fram igenom. Kanske kan det eventuellt, om vi har turen på vår sida finnas ännu en chans att vi kan få fortsätta vår goldenavel i framtiden också. En ny liten goldenstjärna ska nästa vecka flytta hem till goda vänner till oss och vi kommer att deläga lilla Niki som hon heter och kanske, kanske håller det hela vägen.
Blog imageFramtidshoppet NikiLyra...the working cockerNyheter

Posted by kopparhult Mon, March 19, 2018 10:14:28

Blog image
Söt som socker, len som en persika, listig som en räv...och en vilja av stål.
En ren förebild!

Imorgon firar hon sin två årsdag. Förmodligen med både pompa och ståt, champagne i glasen och tårta. Hon har varit tydlig med sin önskelista också, ett nytt fasanhägn med mycket fågel. Eftersom Lyra är den typen av hund som ser till att få som hon vill så har nog slottsherren snart plockat fram både stängselverktygen och plånboken.

Thats life with a cocker spaniel..
En söndag i mars..Nyheter

Posted by kopparhult Sun, March 18, 2018 20:53:52


..det har varit mycket om vädret det senaste. Om den ihärdiga vintern. Och visst blir vi kvar i långkalsongernas rike ännu ett tag men nu närmar sig vårdagjämningen med stormsteg och idag vaknade stackmyrorna!
Vi själva har spenderat större delen av dagen på Stavsjöns is uppe i Risveden. Otroligt vackert och skönt i den värmande vårsolen. Det är spännande med is också, den knäpper och knakar och sjunger och man känner sig ganska liten på blankisen där mitt ute på sjön. Halt är det också och vi skulle såklart haft skridskor när isen låg så blank. Hundarna som var med njöt lika mycket som oss tror jag. Särskilt Larsson verkade väldigt tillfreds med ispromenaden där han travade fram över isen med glatt vaggande svans. Fikande gjorde vi såklart med, i strandkanten med vårsolen i ansiktet och vi frågade oss själva flera gånger om varför vi inte gör sådant här oftare? Promenader på blankis över sjöarna tillåter i och för sig inte vädret så ofta men promenader med fika i ryggsäcken i Risveden kan man göra året om, oavsett väderlek.
Blog imageHärliga vyer
Blog imageFikasugna hundar på utflykt
Blog imageHappy dogs
Blog imageHusse med hundar på Stavsjön

Hemma igen blev det resten av flockens tur för en del utomhus aktiviteter. Bruna Mer och jag hade egentid och trivdes med den och varandra. En del sökträning i söderläge där solen smält den mesta snön fick vi till. Söta Mer blev helt överlycklig när han hittade ett fällhorn från en dovhjort under sökarbetet. Hornet apporterades med stort allvar och mycket glädje. Han var verkligen så lycklig över sitt hornfynd. "Kolla vad jag hittade" tyckets han säga med hela den lilla cockerkroppen viftande. Jag blev lika lycklig jag, cockerglädje är så smittsam! Lägg lite solsken till det så är lyckan i det närmaste total. Såklart kunde vi inte lämna hornet kvar i skogen så jag bar det hem åt Mer så han kunde få söka vidare och få lite apporteringsträning med favoritkaninbollen också. Jag tror faktiskt att han fortfarande var mallig över fyndet när vi kom tillbaka hem.

Nu hoppas jag att vädret kan fortsätta i samma anda med solsken och dagsmeja i veckan som kommer, så kurser och träningar går att genomföra som planerat. Håll tummarna!

Boven i dramat..Nyheter

Posted by kopparhult Sat, March 17, 2018 19:40:58


Lördagkväll och pubhäng med flocken efter en rätt lång kursdag i det vackra vintervädret. Vem hade anat att vi när jag tillsammans med Charlotte i Ssrk västra bokade de här kurserna i höstas skulle ha 10 grader kallt och mängder med snö den 17 e mars? Vädret överraskar ständigt och jag funderar på varför vi aldrig tycks lära oss att det är så. Hur som helst så blev kursdagen riktigt lyckad trots kylan även om den sista halvtimmen på fälten i eftermiddags mer eller mindre fick tankarna att gå till en januaridag i Sibirien istället för en marsdag i Västsverige. Men vi slapp ju faktiskt både ösregn, hagelstorm och värmebölja. Bara en sådan sak.
Blog image
Förmiddagens kurs ägnades åt teckenträning och signaler. Kroppsspråk och tydlighet. Att få hundarna att med små, tydliga medel förstå vad vi vill att de ska utföra. Jag tror denna typen av träningen är den som jag tycker är allra roligast. Samarbetet mellan hund och förare där båda anstränger sig till det yttersta för att förstå varandra. Det är obeskrivlig glädje när man ser en ung hund fundera, försöka och göra med önskan om att vara föraren till lags. En äldre hund med för den delen. Kanske är jag sentimental och lättrörd men de ögonblicken ger mig tårar i ögonvrån och kan var värda så mycket mer än 20 poäng på en workingtest station. För att göra en liknelse.
Samma sak åt andra hållet med såklart, att se en förare lugnt och konstruktivt försöka förmedla till sin hund vad och hur den ska göra. Utan att tappa humöret, höja rösten och korrigera i fel läge.
Det är fint!
Jag tänker också på hur viktig gruppdynamik kan vara i sådana lägen, att man tränar tillsammans med människor eller kanske för en instruktör där man kan vara avslappnad och lugn. Där man känner sig bekväm i situationen och kan luta sig något tillbaka och ta hundträningen för vad den är.
En rolig, givande och prestigelös hobby utan krav på prestation.
Eller är kanske det ett önsketänkande??
Vad det är som gör att det är blir så svårt att hålla undan prestige och prestation när vi tränar våra hundar vet jag inte riktigt. Och jag vet inte varför vi stundtals har så höga förväntningar på utförande och resultat. Vem eller vad är boven i dramat?
Det är ju trots allt hundar vi håller på med och vi är bara människor så vad kan man egentligen förvänta sig mer än att man gör sitt bästa?

Vi har besök...Nyheter

Posted by kopparhult Thu, March 15, 2018 20:48:21


..av söta Lakritsdottern Tova som ska bo här en vecka medan husse och matte är bortresta. Lilla Vi blev överlycklig över att få en lekkompis på besök. En lika lekfull kompis som henne själv. De två fann varandra direkt och lär säkert roa sig tillsammans en hel del kommande vecka. En del hyss blir det väl eventuellt med, det brukar liksom komma på köpet när två unghundar umgås.

Vi har annat besök också. En liten vessla! Den har bosatt sig någonstans i husväggen och har setts kila över trappan vid ytterdörren vid några tillfällen. Det förklarar säkert varför vårt ständigt pågående krig mot de små grå inneboende i det närmaste har stannat upp. Den nya inneboende sköter det åt oss och det har vi inget emot. Hellre en vessla än sjuttioåtta möss! Jag har läst om vesslor på nätet om att de ofta byter bostad bland annat. Jag hoppas denna vesslan bosätter sig permanent men vi får väl se hur länge den stannar. Blir det fart på mössen igen så vet vi att vesslan skaffat annan bostad.
Blog imageDagens grupp på jaktlydnad i snö och kyla

Idag har det varit kurser igen. Det känns så kul att vara igång även om det går lite knackigt med vädret. Vem hade trott att vi skulle träna hund i snö, minusgrader och full vintermundering den 15e mars?
Två grupper var det idag, först jaktlydnad och sedan öppenklass med b.provs träning med vilt. En intensiv, rolig och något kylslagen dag så till kvällen var det lite extra skönt att komma in och värma sig med varmt te.Sol, fågelsång och takdropp..Nyheter

Posted by kopparhult Wed, March 14, 2018 21:41:17


..efter lunch idag kom den efterlängtade solen och fåglarna sjöng. Med lite god vilja kunde man också höra när det droppade från taken. Ganska mycket god vilja behövdes faktiskt för kylan var rätt ihärdig.

Det har varit en fin dag i solskenet. På skarsnön. Fyra fina valpar var här på valpkurs, första tillfället som blev fjorton dagar försenat tack vare vintern. Lite lustigt var att de fyra hundarna var två syskonpar, så det blev fyra hundar från två kombinationer. Vi pratade mycket, i alla fall jag, och försökte uppföra oss lite. Det är både ansträngande och besvärande när man är goldenvalp med massa energi. Den enda tiken i gruppen var i och för sig en fena på det, både på att uppföra sig och föra sig. Tjejer kan ni vet. Det var inte lätt för de tre grabbarna att mäta sig med henne. Som vanligt så är väl grabbar lite senare men tjejer har en förmåga att ha en del rävar bakom öronen så vi får se hur det ser ut på nästa träff. En fin grupp är det och som vanligt är det alltid lika roligt med unga entusiastiska hundar och framtidsdrömmar.
Blog imageVackra Vi.

På tal om golden så har söta lilla Vi blivit hela sju månader. Det går fort. Rasande fort. Och i detta fallet är jag ganska tacksam för det för jag är så hjärtinnerligt trött på valpar och unghundar. Inte riktigt så trött att jag vill vara utan dem men tillräckligt trött för att önska att de växer till sig med hög hastighet. Det blir väl så när man haft minst en valp om året det senaste decenniet eller så. En annan del av problemet är att jag glömmer så förbaskat fort så när en valp äntligen vuxit till sig så längtar jag snart efter en ny.
Lilla Vi är både söt och smart och jag gillar henne skarpt. Jag tycker hon är vacker också. Kan till och med hända att hon är en av de vackraste golden jag vet. Fast jag är ju såklart partisk så det skriker om det. Hon är ju vår och vem tycker inte att ens egen unge är den vackraste?
I förmiddags var hon ute med mig och Mer på en runda. Bland annat mötte vi vår granne Curt. Jag är skeptisk sa Vi när Curt kom gående med sina stavar. Mycket skeptiskt faktiskt, såpass att ett voff och en kraftig ryggning var nödvändig när stavarna med tillhörande Curt närmade sig. Hon är ingen tuffing lilla Vi och det märks att spökåldern är i antågande. Jag pratade med Curt en stund innan vi gick vidare och Vi blängde misstänksamt på stavarna.
En stund därefter sneddade vi genom bågskyttebanan och raggen stod som skaft över hela Vis rygg när hon såg bågskyttarnas gummibjörn som står på två ben. Samma björn som stått där varje gång vi gått genom bågskyttebanan. Men idag var han annorlunda björnen, och farlig enligt Vi. Han kanske anfaller tycktes hon tänka, just idag är nog dagen då det händer och så drog hon på ännu mer ragg och en skorpionsvans över ryggen för att visa all den styrka hon egentligen inte har. Bruna Mer förstod inte alls vad det var Vi reagerade på och tyckte att björnen gick precis lika bra som vanligt att pissa på. Just där och då med ragg och skorpionsvans var hon faktiskt inte särskilt vacker alls lilla Vi. Min unge eller inte. Som tur var gick det över. Och det gör väl spökåldern med vad det lider.
Blog imageMer och dambesöket IQ

Det har varit mycket idag. Det vill liksom klumpa ihop sig somliga dagar. Så direkt efter valpkursen kom Mers dambesök från Danmark. Några dagar tidigare än beräknat så Mer hann varken duscha eller klippa tovorna bakom öronen. Som väl var så var damen inte så kinkig, snarare tvärtom faktiskt, hon tyckte Mer dög alldeles utmärkt med både tovor och ludd.
Det är äkta kärlek det! Eller möjligen bara rena instinkter.
Blog imageAtt posera för fotograferingen var kvällens svåraste uppgift. Att sitta kärleksfullt nära varandra var inte att tala om. Och kolla blicken på de två. Är de inte söta så säg.

Mer var lite avvaktande till en början. Jag tror han undrade vad det var frågan om och om jag verkligen menade allvar med att dambesöket var hans. Han är ju mest van att bli instängd medan ladradorbröderna får dambesök. Men idag var det hans tur och han tycktes förstå det efter en stund och då det dröjde inte många minuter förrän parningen var avklarad. Det passade alldeles särskilt bra eftersom dambesöket måste resa hem redan ikväll då hussen skulle vara på arbete imorgon förmiddag. Nu kryssar vi fingrarna för en fin kull cockervalpar utanför Roskilde om ett par månader.

PS kurssidan är uppdaterad med introduktionsdagar på praktiskt jakt till sensommaren/hösten. Om nu någon orkar tänka på sensommar när man som bäst längtar efter vår.. Ds
Vad är det för fel på...Nyheter

Posted by kopparhult Mon, March 12, 2018 20:11:47


..lite vanlig hederlig grundlydnad?

Inget fel alls om du frågar mig. Grundlydnad är både rolig, givande och framför allt nödvändig. Om man vill komma någon vart med vidare träning vill säga. Och det vill väl de allra flesta tänker jag. Grunden till allt är att grunden finns på plats. Den stabila grunden som man sedan bygger vidare på. Sten efter sten. Eller övning efter övning när det gäller hundträningen. Jag vet inte varför det är så men det är som om det slarvas en hel del med grunderna inom retrieverträningen, och spanielträningen med för den delen. Vad är det som gör eller får oss att tro att våra hundar kommer att lyssna på stopp och dirigeringsanvisningar på hundrameters håll när de inte kan ta ett "sittkvarkommando" på allvar och vänta medan vi kliver över ett dike till exempel? Eller vänta på lov att hoppa ur bilen. Eller som mannen på kurs på lite högre nivå som bad mig att inte använda tennisbollar på träningen för hans hund såg dem som leksaker och kunde inte sitta kvar om det fanns leksaker med på kursen.
Det håller inte riktigt.
(Men eftersom jag är en snäll och tillmötesgående människa så stoppade jag undan chuckiten och bollarna för den gången.)
Om vi inte kan få hundarna att förstå oss och utföra det vi vill när de är intill oss i en hyfsat lugn träningssituation eller i vardagen hur ska det då kunna fungera på långa håll i skarpa jaktsituationer?
Så jag vill slå ett slag för lite vanlig hederlig vardagslydnadsträning. Självklar och nödvändig vardagslydnadsträning som bygger relation och samarbete. Som ger en stabil grund att bygga vidare på. Lägg den grunden i vardagen och se till att få till en riktigt bra grundlydnad så kan du gå ut och bygga hur många roliga givande apporteringsövningar som helst sedan. Med framgång.
Blog imageNär det känns som att vara inuti ett paket med lättmjölk. Sikten var inte direkt bra under dagens labradorpromenad.

Nog om grundlydnad. I morse när jag vaknade var det plusgrader. Härliga varma plusgrader och tö. Bara tre till antalet men varje grad över nollan känns som ett stort framsteg och en liten seger. Småfåglarna har sjungit och duvorna har kuttrat.
Så gott!
Blog imageVackra lite vinterbleka tulpaner pryder köksön. Färgen passar så bra till snön och brytningen mellan vinter och vår. När det är barmark igen väljer jag troligen tulpaner med betydligt starkare färg. "Köridiketrosa" eller något liknande.

En tjock dimma har tryckt över åkrarna hela dagen och det är väl ett vårtecken så gott som något annat det med. Dimma som bildas när kyla och värme möts. En fin tanke och insikt för en som längtar efter värme. Jag funderar på om faktiskt inte vintern har satt sig lite på mitt humör nu. Snön och vintern har varit uppskattad men de senaste dagarna har måttet både rågats och runnit över. Min vanliga energi på morgonen har inte riktigt velat infinna sig och de hundratals ideer och visioner som brukar trängas i mina tankar har gått på sparlåga och istället ersatts av små bekymmer av allehanda slag. Det uppskattas inte. Men idag på förmiddagen tog vi bilen i dimman till Bärfendal utanför Dingle hundarna och jag och sinnet lättade en hel del i dimman. Mer och Lyra skulle ögonlysas och det blev också gjort, med bra resultat. Det vill säga inga tecken på förändringar eller ögonsjukdomar. Ett trevligt samtal med veterinären som strax skulle hämta hem sin nya labradorvalp blev det med. Det tillsammans med plusgraderna gjorde att jag genast kände att jag var tillbaka på banan igen och nya ideer och visioner kom flygande från alla håll. Back in business!
Ibland är det bra att komma ifrån väggarna hemma lite. Och vintern.