Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Intuition?

NyheterPosted by kopparhult Tue, March 27, 2018 21:14:20

Ibland funderar jag över sakers sammanträffande. Över att vissa händelser tycks ske direkt efter en annan och sådant. Är det bara slumpen eller finns det en anledning eller förklaring som vi inte ser eller tar in?

Som med rengöringen av vårt handfat i badrummet. Av någon outredd anledning tycks det ha fallit på min lott att putsa badrumsporslinet i vårt slott. Inte en särskilt betungande uppgift eftersom slottet bara har ett badrum. Så jag gör det utan att klaga, duschar på lite rengöringsmedel och putsar och fejar en stund så det blänker rent och fint. Sedan händer det märkliga. I stort sett varje gång efter att jag gjort rent handfatet kommer slottsherren på att han ska putsa skägget. Det gör han över handfatet, vilket i och för sig är både rimligt och vettigt. Och han gör rent handfatet efter trimningen. Fast några små sträva skäggstrån vill gärna bli kvar. Det är i sig inget bekymmer alls att det kommer några skäggstrån på det rengjorda handfatet. Men jag undrar varför?
Är det någon sorts signal som gör att slottsherren, när han ser det blänkande handfatet, kommer på att han nog behöver snygga till sig lite? Jag tror det kan vara något sådant, en nästan förlorad och förstörd intuition som knappt är märkbar för oss längre som gör att vi ändå registrerar små saker runt oss som får oss in i bestämda tankebanor och känslor. Fast vi knappt är medvetna om det.

Lite mer klassisk är väl tanken när man kommer på att det var väldigt längesedan man var förkyld. Efter att den tanken har dykt upp brukar det inte dröja många timmar innan näsan börjar rinna. Det är säkert så av en anledning det med. Av den anledningen att tanken dök upp där och då för att kroppen redan signalerat förkylning fast vi inte varit mottagliga för signalen.
Visst är det intressant!

För en tid sedan läste jag ett reportage om städning av offentliga toaletter. Det var faktiskt väldigt mycket intressantare än vad det låter. På ett ställe gjorde de sig mödan att smycka varje handfat med en liten ljuslykta och en minivas med en liten färsk blomma i. Trots att toaletterna fanns på ett ganska stökigt inneställe så var signalen tydlig. Människor som besökte toaletterna och såg blomman och den lilla ljuslyktan blev mer måna om att göra rent och fint efter sig. Torkypappret i papperskorgen och trycka på spolknappen och sådant som egentligen tillhör vanligt hyfs men som ofta tycks glömmas bort på toaletter på krogar och andra ställen sköttes nu bra.
Visst är det lite häftigt vilka signaler vi ganska omedvetet tar in?

När det gäller hundar är vi mer vakna för sådant. För att de tar in signaler. Vi till och med räknar med att de ska läsa av oss och förstå oss och göra som vi vill. Andra gånger undrar vi hur de kan veta saker vi tänkt göra när vi knappt ens hunnit tänka tanken. De är fenomenala på det helt enkelt, på att läsa signaler och lita på sin intuition. Som för en tid sedan när jag skulle titta efter en försvunnen liten dummy i ett område där snön hade smält. Dummyn hade saknats några dagar och när vi kom till området på promenaden, jag och retrievrarna, så stannade jag där och tittade noga runt mig på marken. Det tog inte lång stund förrän hela retrievergänget deltog i ett intensivt närsök allihopa. Och det utan att jag ropat dem till mig, sagt något, visat något eller blåst någon söksignal. Inte så mycket intuition i det kanske men skicklighet i att läsa kroppsspråk.  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post1027