Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Universalkommandot UT..

NyheterPosted by kopparhult Mon, July 30, 2018 21:09:04

Känns det igen? Det i särklass mest använda kommandot tillsammans med "fot" inom retrieverträning skulle jag tro. Om man inte använder sig av engelskans "back" istället möjligen. Jag tror det kan vara bra att fundera lite över av vad kommandot "ut" egentligen betyder för hunden. Eller vad tanken är att det ska betyda. Vad man har för ide med det och vad man egentligen vill lära hunden.
Jag har en tydlig känsla av att "ut" missbrukas en hel del och används som ett universalkommando. Lösningen på allt. Man har "ut" när man skickar på dirigering från fötterna, man har "ut" när man vill att hunden ska vända 180 grader efter ett stopp och fortsätta bortåt man använder "ut" som pushkommando när den ska fortsätta fram över terränghinder eller liknande och man använder "ut" som förstärkning efter sidotecken. Bland annat. I sämsta fall ropar man också "ut" över huvudet på hunden när man skickat på linje på vattnet och den viker snett, då förmodligen med tanken att hunden själv ska förstå vilken riktning vi menar att "ut" är och räta upp sig efter det. Eller?
Dessutom har man mage att bli irriterad och höja rösten när INTE hunden rätar upp sig och simmar i den riktningen man som förare tycker "ut" är. Fast hunden troligen redan gör det vi ber den om, nämligen det vi har lärt den, alltså fortsätter "ut" i den riktningen den har kroppen.

Jag tror det är på sin plats att tänka efter lite. Tänka efter hur hunden uppfattar "ut", hur vi egentligen lärt den och hur vi använder kommandot.
För min del tycker jag det är bra med så få kommandon som möjligt, för att göra det så enkelt som möjligt för både hunden och mig själv och för att minimera risken att fel kommando smiter ur munnen på mig när jag är lite pressad eller tankspridd. Och trots att jag har få kommandon och försöker minimera riskerna så slinker ett och annat "yeah" blandat med "ut" iväg när det skulle varit ett "såå" och så vidare. Som tur är så är mina hundar, som alltid, både tappra och glada och springer glatt trots missade och felaktiga kommandon. Genomtänkta eller inte...  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post1091