Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Att ta över en äldre hund..

NyheterPosted by kopparhult Mon, August 13, 2018 20:22:36

..och att äta kött från lyckliga grisar och trängas med turister med selfiesticks.

Det är två områden som jag värnar lite extra för. Ta över äldre hundar och lyckliga grisar. Vad det gäller att ta över en lite äldre hund så har jag själv gjort det några gånger och jag har också sålt och placerat ut hundar till nya familjer och boenden. Inte utan en viss vånda såklart och efter en ganska lång beslutsprocess men när väl beslutet tagits har det aldrig varit annat en helt rätt. Med äldre hund tänker jag i det här fallet inte gammal hund utan hund som inte längre är liten valp. Jag skulle vilja slå ett slag för det. Det finns många fördelar med att ta över en hund som passerat valp och kanske unghundsstadiet. Hunden har kommit förbi de värsta åldrarna, blivit rumsren och är troligen hyfsat bra grundtränad. Förutsatt att man köper hunden från rätt ställe. Däremot tycks det inte helt rumsrent i Sverige att köpa en grundtränad hund istället för en valp. Det tycks inte vara riktigt på riktigt då utan snarare lite fusk och att "gå enklaste" vägen. Det är heller inte rumsrent att placera om eller sälja en lite äldre hund i vissa kretsar. Jag kan inte riktigt förstå varför? Anar jag någon sorts kulturkrock möjligen?
För många passar det väldigt mycket bättre med en grundutbildad hund och för många är det dessutom svårt att få ihop valptiden med familj och arbetssituation och då är väl en lite äldre hund ett utmärkt alternativ. Jag önskar att det var lite mer som i hästvärlden, mer legitimt att köpa sig en läromästare när man är nybörjare eller åtminstone en någorlunda inriden häst om man ganska fort vill komma ut på tävlingsbanorna (läs i jaktmarkerna om det gällde hund)
Självklart är det inte bara enkelt att ta över en lite äldre hund, det tar tid innan man lär känna varandra ordentligt. Precis som det gör i alla relationer. Och man har inte full koll på vad hunden har med sig i bagaget på samma sätt som om man haft valpen från början. Fast å andra sidan har man lite mer grepp om hur hunden verkligen blev vilket är svårt att veta när man väljer sin åtta veckors valp. Framsidor och baksidor. Inget är rätt och inget är fel. Som alltid.

Lyckliga grisar borde också lyftas fram mer. Grisar som får gå ute i hagar och bygga bo i hyddor, böka i jorden och äta vildäpplen när säsongen tillåter. Köttet från de grisarna borde få mer utrymme i butikshyllorna och uppskattas mer trots att det ofta är rejält mycket dyrare än annat griskött. Egentligen borde det inte finnas något alternativ annat är utegrisar om man vill äta fläskkött. Det skulle möjligen vara vildsvin då. Jag funderar en del över det och jag är själv inte bättre än andra, jag gillar när veckans reklamblad dyker ner i brevlådan och jag ser att svenska fläskkotletter säljs för 59:90 kronor kilot i storpack. Jag handlar gärna mycket då och lägger i frysen. På grishållningens och grisarnas bekostnad. Det får bli ändring på det nu. Om vi halverar vår lilla konsumtion av fläskkotletter i slottet så kan vi istället köpa kött för 119.80 kronor kilot. Och sedan äta de kotletterna med gott samvete och välja kålsoppa eller raggmunk de andra dagarna.
På Vänna Gårdskött utanför Sundsvall har man tänkt till. Paret som äger gården är egentligen veterinärer men har dragit ner för att ägna sig mer åt grisproduktionen och gårdslakteri. På två hektar mark som enligt reglerna kunde ha erbjudit 20000 grisar plats har de gett plats för 64 stycken. Det säger en del både om grisarnas välfärd och om vad som egentligen tillåts enligt svenska djurskyddsregler. Det känns fint att läsa om de lyckliga grisarna som får böka i jord, boa i halm och röra sig över stora ytor. De har till och med en egen ute grisdusch. Ett sådant kött skulle jag kunna äta med gott samvete, fast jag skulle valt kött från någon gård med lyckliga grisar lite närmare oss än Sundsvall annars tummas det rätt rejält på begreppet närproducerat.

Förresten gjorde vi det idag igen. En spontanutflykt, till kusten denna gången. Sol och värme och sommarfeeling igen. Tacksam för det. Ett besök i Grebbestad där tyvärr restaurangen med räkfrossa till bra pris hade "stängt för personalvård" så vi åkte vidare till Fjällbacka för en lunch i solen där. Medan solen gick i moln beställde slottsherren fish & chips med aioli och jag smörrebröd med räkor på en trevlig servering. Surt betraktade jag den tunna skivan rågbröd, det halva ägget och de 12 räkorna som kom in på mitt lilla fat medan slottsherrens serverades en rejäl tallrik fish & chips och solen fortfarande var bakom moln. Jag surade nog i minst en halvtimme över de tolv räkorna och den missade räkfrossan men i övrigt hade vi en fin dag som avslutades med besök på glasscafe på Smögenbryggan. Där frossade slottsherren i en stor lyxglass medan jag köpte en dricka och efteråt insåg att jag betalat för två. För övrigt så var flera restauranger stängda här med samma budskap "stängt för personalvård". Är det ett begrepp man tar till i slutet på säsongen när turisterna tjatat hål i huvudet på den stressade severingspersonalen så den inte orkar mer? Förståeligt i så fall. Jag blir trött bara efter ett par timmar bland alla människor på bryggorna i kustsamhällena. Fast jag älskar solen, saltstänk och tuffandet och det stilla dunkandet av inombordsmotorerna på de mindre fiskebåtarna.
Eremitvarning...

Efter att ha studerat en del hundar som vistades på Smögenbryggan och på de andra turistorterna var jag nöjd med vårt beslut att lämna flocken hemma. Jag är osäker på om de haft någon behållning av att släpas med på bryggorna utmanande av diverse ohyfsade små och stora hundar (och förare) i sele och nosgrimmor som gjorde sitt bästa för att lägga krokkoppel på cyklister och japanska turister när de skulle kasta sig fram för att hälsa eller mäta sig med de hundarna som uppförde sig hyfsat väl. "Han vill bara hälsa och leka lite" är ett uttalande jag är i det närmaste allergisk mot och jag skulle troligen anses som både folk och hundilsken av andra hundägare i en sådan situation.
Hmm jag är lite på hugget idag känner jag. Troligen på grund av dem missade räkfrossan...

  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post1100