Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Ett med naturen..

NyheterPosted by kopparhult Sat, September 15, 2018 09:33:15
Gömda under en stor tät gran medan regnet strilade utanför satt alla hundekipage spänt väntande på gårdagens avslutande inflogsjakt. Snabba vingslag och ekande skott avbröt plötsligt tystnaden tillsammans med svaga dunsar när änderna föll till marken. Aktivitetsnivån bland hundar och förare ökade märkbart och vi försökte alla hinna med i händelseförloppet och markera alla fällda fåglar i den alltmer tilltagande skymningen. Fredagsspänning på högsta nivå och ett med naturen på ett fint sätt. Hundarna skickades ut i omgångar och försvann in i vegetationen och ner i den intilliggande dammen. En efter en bärgades fåglarna och placerades försiktigt på rad under granen. För någon av hundarna blev situationen och spänningen lite för mycket. Det var mycket att ta in på en och samma gång och helt naturligt att stressnivån blev i överkant. I mörkret tändes sedan ficklamporna och vi avslutade med ett fritt eftersök där de sista saknade änderna samlades in. Inflogsjakten blev lyckad efter ett väl utfört samarbete av både skyttar, hundar och förare. Vädret och vildänderna kan vi inte påverka men det är väl det som gör tjusningen? Det faktum att vi inte kan påverka allt utan får rätta oss efter naturen.

Som förare ställer det lite extra höga krav när man man ska föra sin hund under inflogsjakt, så tyst det bara går och utan att kliva ut ur gömslet och synas så att de skygga änder väljer att flyga en annan väg. Behovet av en väl fungerande lydnad blir tydligt och det blir emellanåt svårt att övertyga hunden om hur jobbet ska utföras när det är på riktigt och hettar till. Och visst vill vi att hundarna ska känna av spänningen vara starka och ta för sig. Det är ju det vi har jakthundar till men det känns såklart frustrerande när hunden inte är hörsam i den utsträckningen man önskar.
Mängder av grundlydnad och stadga ska tränas och går att träna i vardagen och i olika miljöer. Men jakt på riktigt är på riktigt och den situationen är svår att träna på fullt ut. Så efter några jakter får man hem och fila lite på grunderna igen och påminna hundarna om vad som gäller. Back to basic. Om och om igen. Med bilden av gårdagens andjakt och kvällens inflogsjakt på vildänderna på näthinnan blir det lättare att se var tyngdpunkten i träningen behöver läggas och var målet med all träning ligger. Förutsatt att man tränar sin hund för jakt och har som mål att få en väl fungerande apportör förstås.

  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post1120