Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Med lite vilja och glatt humör ...

NyheterPosted by kopparhult Sat, October 28, 2017 19:21:21

..så går det mesta att fixa till även om det känns motigt. Fast idag var det inte direkt något motigt eller jobbigt på gång utan bara en helt underbar, fantastiskt rolig, vacker höstdag med spaniels. Unghundsderbyt för spaniel stod på schemat och tänk i år gick SM bara 20 minuter hemifrån oss och Lilla Lyra var i rätt ålder för att starta. Trots ringa erfarenhet var det inget att tveka på utan bara att anmäla. Om inte annat kunde vi ju använda provdagen till att skaffa oss erfarenhet i spanielsvängen.
Vilken lyx att inte behöva åka hemifrån tidigare än en halvtimme innan samling, dessutom till strålande solsken och bra vind. Alla tikarna inklusive lilla Vi packades in i bilen medan grabbarna fick hålla ställningarna hemma. Ibland får man välja lite och idag kändes det som att det var tjejernas tur och att de var i störst behov av lite vistelse i ny miljö.
Spanielprov är så kul! Dels för att själva provet är "på riktigt", alltså på riktig jakt, men också för att det är så familjär stämning. På morgonen hälsar alla på varandra i hand och trivseln känns påtaglig. Tycker jag i alla fall. Lite grand kan det ju bero på att det inte är så många i spanielsammanhang och inte så många startande. Det är lite svårt att jämföra med retrievrarnas unghundsderby som har över 200 startande. Det hade blivit lite komplicerat och tagit en förbaskad tid om alla skulle hälsa i hand där.
Söta Lyra.

Nåväl, efter att avprickningen var klar var det dags att ge sig ut i fält i det strålande höstvädret. Alla startande hundarna fick följa med från början och eftersom Lyra hade startnummer 12 så blev det en del väntan innan det var hennes tur. Markerna var riktigt fina och varierande, ibland ängsmark, ibland dikesrenar och buskar, vass och ett helt fält med bönor. Fasaner fast det också även om det stundtals gick ganska lång tid mellan fågelkontakterna. Trots det så lyckades markvärden tillika skytten presentera fågel för alla startande hundar och det känns ju alltid extra kul och rättvist. Så rättvist det nu går att få det på praktisk jakt där allt kan hända.
Stundtals var det hög vegetation för en liten cocker.

Lilla lyra och Thomas gick som sagt ut som nummer 12 några timmar in i provdagen. Lyra fick jobba i kanten av ett dike och ut i ett fält med bönor och eftersom Lyra är liten och vegetationen var så hög så var det svårt att se hur hon arbetade. Istället fick jag ha koll på Thomas och försöka läsa av hans kroppsspråk. Det såg bra ut! Lyra fick jobba länge utan fågelkontakt och en stund till ner i vasskanten mot sjön, men inte heller där fick hon fågelkontakt. Efter det tyckte domaren att det räckte och med löfte om att få komma in för ett nytt släpp senare fick Lyra kopplas och vila med badrocken på. Resten av startfältet jobbades igenom, några med framgång och några med mindre framgång. Det är tvära kast mellan succe och katastrof på spanielprov. När alla hundar var klara återstod tre som inte kommit för fågel varav Lyra var en. På sitt andra släpp hade hon lite mer "tur" och stötte ganska snart en fasan som träffades och som hon fann och prydligt lämnade av. Domaren tog sedan några minuters paus medan han funderade över dagens hundar och efter en stund meddelande han att det skulle bli en run off mellan tre hundar, Lyra och två springrar! Spännande värre! Vi flyttade till en gräsmark där de tre finalisterna fick söka i par till domaren var nöjd.
Alla tre såg ut att sköta sig väl så det blev en spännande väntan till prisutdelningen.
Vinnare blev Trätäljarens Dexter och Anette
2a Reedsweepees Lyra och Thomas
3a Muldegårdens Lilt of the Valley och Morgan
4a Hunters Guilds Spruce och Einar
Com Waupley Mari och Elisabeth
Vinnarbild från unghundsderbyt

  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post943