Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

The miracle morning..

NyheterPosted by kopparhult Wed, December 20, 2017 20:44:47

För ganska längesedan skrev jag om amerikanen Hal Elrod och hans bok "the miracle morning" som i stora drag handlar om hur vi kan bli effektiva och må bra av att ha tydliga morgonrutiner. Jag gillade Hals tankar och eftersom jag alltid varit en morgonmänniska som gillar att gå upp tidigt så var det lätt för mig att ta till mig hela ide'n. Man har en tydlig morgonrutin som är uppdelad i olika steg och minuter som i stora drag kan se ut ungefär så här:
Minute 1, Silence or meditation
Minute 2, Affirmations
Minute 3, Visualisation
Minute 4, Scribing
Minute 5, Reading
Minute 6, Exercise
Nu har det gått en lång tid sedan jag hörde om the miracle morning och jag har funderat lite på hur det blev för min del. Det kanske inte har blivit precis så som ovan men jag har skaffat mig bra morgonrutiner som jag gör likadant varje dag. Varje vardag i alla fall. Fast mina rutiner tar mycket mer än 6 minuter men det kan jag kosta på mig eftersom jag inte behöver ha bråttom på morgonen. Bråttom behöver jag inte ha eftersom jag väljer att gå upp tidigt varje morgon. Morgonstund har guld i mund som ordspråket säger, och jag håller med.
Här var det fortfarande vackert vintervitt i hagarna bakom slottet

Rutiner och goda vanor är bra att ha i många andra sammanhang med. Som i hundträningen eller i livet med hundarna överhuvudtaget. Och man kan ta en sådan där 6 minuters stund som Hal Elrod pratar om och göra den när helst under dagen innan man går ut och tränar sin hund. Eller sina hundar. Som en bra förberedelse och mental uppvärmning för sig själv. Om inte annat är en stunds meditation aldrig fel mellan varven tillsammans med en livlig och påhittig valp. Som lilla Vi. Hon är så glad och pigg och full i upptåg så det kan krävas en paus emellanåt. Men hon är det på ett oförargligt sätt som tur är. Nu består hon mest av långa ben och en lång svans och mycket energi. Hajtändera har börjat släppa och det klirrar lätt mot golvet när hon tuggar på något ben eller drar lite i någon av de andra hundarna och mjölktänderna ramlar ut. Några får vi nog hjälpa henne att vicka lite på då de sitter kvar där de nya tänderna vill fram. Nu när hon har lärt sig hundluckan har hon också fått börja vara mer tillsammans med den övriga flocken i hundgården stunder när jag jobbar eller så. Det går fint och från att försiktigt ha krafsat med tassen på luckan för att öppna den forcerar hon den nu med full kraft så det smäller i kakelväggarna. Det var det där med lagom igen.
Sötaste Lyra med rimfrost i skägg och öron.

Idag hade jag öppenklassträning i leran. Leran som kom tillbaka i ofantliga mängder när det vackra vintervita försvann igen. Leran till trots så blir hundträningen en del behagligare i plusgrader och duggregn och övningarna något lättare att få till än när det är mycket snö. Och en trevlig träning blev det idag. Memories, närsök med bollar, jobb från linje och markeringar fick vi till. Jag kom att tänka lite på det där med olika målsättningar och olika hundar och förare och vad man vill uppnå med sin träning. En del har stora tävlingsambitioner och andra vill träna för att det är roligt. Jag tänker att båda delarna är helt okej, såklart, och upp till var och en. Jag tänker på när mina barn var små och min tid inte räckte till att ha en häst att rida och träna. (det var hästar som gällde mest då) Då skaffade jag några små shetlandsponnies för trivsel och för att inte vara helt utan häst. Ibland kände jag att ett behov av att försvara mitt val av häst för andra eftersom man "inte kunde ha dem till något". Jag hade dem för att jag tyckte det var roligt pyssla med dem och för att jag tyckte om dem. Och jag minns att min alltid lika kloka morfar sa till mig att "det räcker alldeles tillräckligt med det". Det är en skön känsla tycker jag, den att det är räcker alldeles tillräckligt med det och det är helt i sin ordning att det är så. Detsamma gäller såklart hundar och träning med. Det är helt i sin ordning att träna hund för att det är roligt, helt utan tävlingsambitioner med.


  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post965