Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

För mycket glädje?

NyheterPosted by kopparhult Fri, January 12, 2018 18:49:32

Det har varit en fin dag idag. Mycket tack vare att Lyras knöl på halsen visade sig till högsta sannolikhet vara helt ofarlig på dagens besök hos veterinären, och kompisens hund inte hade den cancer som misstänktes. Det är riktigt trevligt att gå till veterinären när man får sådana positiva besked. Dessvärre är det alltför sällan det är så men när det väl händer blir man extra tacksam.

Det blev lite av Västsverige runt idag för oss med veterinärbesöket fem mil åt ett håll på morgonen och sedan inköp av diverse sakerr och annat tio mil i totalt motsatt riktning på förmiddagen. Men vad gör väl det med trevligt sällskap och en god lunchbuffe. Dessutom hann vi avhandla diverse viktiga och intressant planer för det nya året under restiden. När jag inte sov...
Tulpaner! Vårigt och vackert. Vi städade undan julen idag med, det var helt enkelt dags även om det alltid är med en viss sorg som granen lyfts ut och tomtepatrullen förvisas in garderoben till nästa jul. Men det är väl så det ska vara och alldeles i sin ordning.

Hemma tog jag Bäst och Mer på en skön rejäl promenad på snorhala granpinnar och stenar i skogen. Som tur var klarade vi oss utan missöden. Det är något i luften nu, i ljuset, och fåglarna märker det med för de sjöng riktiga vårmelodier som ger budskap om vad som är på väg. Och det är så härligt att känna. Men direkt när jag känner så så hör jag realister viska i mitt öra "det är för tidigt, det är inte vår än på länge" och för säkerhets skull lägger de till "ta inte ut glädjen i förskott". Jantelagen i sin linda...
Varför inte då tänker jag? Kan man få för mycket glädje?? Eller blir besvikelsen större när man bakslagen kommer om man varit glad i förväg? Det tror inte jag. Jag tror tvärtom. Att man ska glädjas så mycket man bara kan i förväg, det kan väl ingen fara illa av? Och så tänker jag lite på när jag startade Bäst på unghundsderbyt för ett par år sedan. De sista fjorton dagarna innan derbyt målade jag upp en bild framför mig när Bäst och jag gick i finalen på derbyt och jag kände en stark glädje när jag såg bilden framför mig. Kanske en något orealistisk bild då det var över 200 startande hundar men vad hade det hjälpt om jag "sparat" på glädjen och istället varit negativ eller nervös? På tävlingsdagen gjorde Bäst och jag en bra runda och tog oss till final. Kanske mer på grund av tur, en duktig hund och en smula erfarenhet och inte så mycket av att jag tagit ut glädjen i förskott. Men jag tror faktiskt att det hjälpte oss en bit på vägen.
Bäst fyllde förövrigt tre år igår så nu är han vuxen på riktigt. Eller borde vara. Han firade dagen med att springa några meter efter den stora älgkon som håller till i mossen. Varken vuxet eller moget men förmodligen roligt. Som tur var så lyssnade han bra på pipan och vände direkt när jag kallade. Älgkon verkade inte särskilt road av påhittet, hon stannade och blängde misstänkt på Bäst och resten av promenadsällskapet. För säkerhets skull tog vi en omväg runt kon hemåt. Man vet ju aldrig och hon har förskräckligt långa ben.

Jag tänker på andra tillfällen med. Tillfällen då jag haft svårt för att fästa mig vid en unghund eller då jag inte riktigt släppt dem in på livet innan ettårs röntgen. För jag inbillat mig att jag på något sätt skulle bli mindre besviken av ett dåligt resultat då.
Vet ni?
Det hjälper inte ett förbannat piss. Jag blir lika besviken oavsett även om jag sparat på glädjen. Så nu har jag bestämt mig för att ändra taktik, jag tar ut glädjen i förväg istället och gläds åt den lovande unghunden som jag trivs att träna tillsammans med och så tar jag skiten när den kommer. Vilket den dessvärre har en näst intill magisk förmåga att göra, men det är en annan sak. Och jag kan ju i alla fall vara glad och ha kul under tiden.

Med fågelsång, ljuset och tid för prat och planering i bilen så har slottsherren och jag planerat en del för det nya odlingsprojeketet också. Vi har kollat växthus på nätet och på utflykten idag blev det några fröpåsar och en hel katalog med frösortiment. Åh så roligt! Vi tar ut massa glädje i förskott, kryssar för vilka fröer vi ska köpa och ser dignande tomatplantor, exemplariska morötter i långa rader, mängder av salladssorter och överfulla tråg med hemodlade obesprutade grönskar. Givetvis så strålar solen från himlen, sniglarna är utrotade och regnet kommer i lagom mängder på natten. Fattas bara annat! Blir det nu inte så så får vi ta skiten när den kommer, om den kommer, och fram till dess ska vi åtminstone glädjas och ha kul.
  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post976