Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Oskyldig till motsatsen är bevisad...

NyheterPosted by kopparhult Sat, January 13, 2018 20:14:54

Det är lätt gjort att döma någon i förväg. Hund eller människa, för att vi tror att de har gjort något galet eller för att vi kanske kunde ana att något inte gått rätt till. Vi är så snabba på det. Det är så lätt att skaffa sig förutfattade meningar om hur saker och ting troligen har gått till. Jag önskar att alla kunde ha inställningen om andra, hundar och människor, att de är oskyldiga tills motsatsen har bevisats och inte tvärtom. Det hade varit så mycket trevligare då.
För några år sedan hade vi lämnat de två unghundarna vi hade då, Toka och Budda, ensamma en stund och när vi kom tillbaka hade en av dem bitit sönder och ätit upp stora delar av ett rött ägg till apportkastaren. Ett dyrt apportkastarägg såklart. Toka blev direkt huvudmisstänkt och även om vi såklart inte kunde göra något åt det i efterhand så dömde vi henne i vårt resonemang helt utan bevis som den skyldige. Bakläxan för oss kom redan nästa dag på eftermiddagen då Budda lade en stor bajshög på promenaden fylld av röda skumbitar från ägget. Så var det med den saken. En annan gång var det goldenhanen Rally som fick skulden. För att ha bitit sönder två kökshanddukar och ätit upp hälften av dem. Den gången var det också fel, boven var istället en fet brunråtta som flyttat in under vår diskbänk. Där under diskbänken fann vi en lång tid senare resterna av de två kökshanddukarna.
Ibland händer det på träningar och kurser med, eller på prov. Vi misstänker att hundarna eventuellt bytte apport i närsöket eller blinkade över dummyn i målområdet fast vi faktiskt inte såg. Inte helt säkert. När vi blir misstänksamma blir vi samtidigt missbelåtna och förmedlar fel känslor till hunden efter en egentligen väl utförd apport. Trist. Då är det bättre att låtsas som ingenting, eftersom det högst troligen inte var någonting och istället vara nöjd med hundens arbete. Om misstanken ändå kvarstår lite så finns inget annat alternativ än att ta det "back to basic" och se så det funkar som det ska och repetera om det behövs. Så man inte behöver bli misstänksam i onödan när hunden är utom synhåll. Jag är där med en av mina hundar nu, Ever. Jag har en liten misstanke om att hon emellanåt blinkar på apporten för att istället finna en boll eller något som hon upplever mer värdefullt. Men eftersom det sista jag vill är att döma henne för något hon kanske faktiskt inte gör så ska jag istället göra en tydlig basicövning med "plocka första bästa apport" i närområdet till mig så jag kan rätta till och påverka henne att välja rätt, OM min lilla misstanke eventuellt besannas.
Ever likt prinsessan på ärten nedrullad i Lyras nya bädd.

Samma Ever var riktigt charmig idag då hon med viss möda rullade ner sig i Lyras nyinköpta bädd som husse köpte till henne igår. Lyra som inte är bortskämd alls och som trots det är enda hund i flocken som tilldelas egen lyxbädd med mjuka bolster. Så som en liten sötcocker självklart förtjänar. Det roliga med Evers val av bädd och att hon faktiskt kom ner i den var att slottsherren igår kväll var bekymrad över att ha köpt en på tok för liten bädd till Lyra. Den misstanken kan han helt klart släppa efter att ha sett Ever i bädden idag.

  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post977