Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Egentligen är det ganska enkelt...

NyheterPosted by kopparhult Mon, January 15, 2018 19:51:41

Tänk så mycket lättare allt går om hundarna lär sig rätt från början, så man inte behöver rätta till en massa fel i efterhand. Ser man det krasst så är det egentligen ganska enkelt. En hund gör det vi låter den göra. Som att ta smörgåsar från köksbordet till exempel. Om vi lämnar en smörgås på bordet i köket ensam tillsammans med en unghund så är det inte så svårt att räkna ut vad som händer. Smörgåsen blir snabbt fångad av unghunden som för tillfället har tassarna på köksbordet utrustad med en extra lång nos. Glömmer vi smörgåsar några gånger till har vi snart en unghund som är alldeles övertygad om sin egen förträfflighet som smörgåsfångare och den kommer tveklöst att pröva köksbordet alla dagar i veckan. Så har vi skapat ett oönskat beteende som vi sedan ska försöka bli av med, för hundar på köksbordet vill normalt sett ingen ha.
Man kan vända på det istället och försöka bädda så som man vill ligga. Alltså inga hundar på köksbordet. Genom att konsekvent se till så att inga smörgåsar lämnas ensamma på köksbordet kommer unghunden aldrig att komma på tanken att leta efter en sådan där och köksbordet får stå i fred. När hunden sedan blivit äldre och vi någon gång faktiskt råkar glömma en smörgås på bordet så får den med största sannolikhet ligga kvar. För hunden vet inte att den faktiskt kan gå upp på bordet och ta den eftersom den aldrig lyckats med något sådant innan. Den har helt enkelt inte kommit på det.
Av samma anledning är det bra att tänka sig för i träningen av unghunden och bara lägga ut en apport i taget i övningarna. Så att inte unghunden lyckas söka med dummy i munnen, byta eller kanske plocka med sig två dummy samtidigt så vi får ännu ett oönskat beteende som vi, om vi har otur, får massa jobb med att träna bort.
Här vilar lilla Vi fem månader gammal, än så länge omedveten om smörgåsfynd på köksbordet men en fena på att leta efter dummy i gräs och snår.

Man kan vända på det med, som när vi tränar unghunden i till exempel närsök. Att leta noga, noga och dammsuga marken och gräset efter den väl gömda tennisbollen. Fast här vill vi raka motsatsen jämfört med smörgåsen på köksbordet. Här vill vi att hunden ska vara intensiv, leta och finna bollen och bygga upp ett makalöst självförtroende för sin egen förmåga och ett förtroende för vår signal. Vill vi att den ska lyckas! Alla dagar i veckan och hela tiden! När vi sedan börjar försvåra övningen gäller det att göra det i små steg så det inte blir för svårt och hunden tappar självförtroendet. För en närsökssignal utan betydelse och en passiv hund som inte förstår att använda sin näsa är det knappast någon som önskar sig. Då tar jag nog faktiskt hellre en hund som knycker en smörgås då och då..  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post978