Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

En liten seger...

NyheterPosted by kopparhult Thu, January 25, 2018 20:48:35

..en liten välbehövlig seger på vägen mot målet, eller egentligen två faktiskt. Två "träningingsdilemman" jag har haft med mina två labradorer. En detalj i skicken med Ever och trygghet med Bäst i dirigeringsarbetet. Eller rättare sagt bristen på trygghet. Jag har funderat på de där grejerna under hösten, filat lite på dem och lagt upp en liten träningsplan för hur jag ska komma tillrätta med dem och få det som jag vill. Med lite god hjälp av slottsherren och en bra träningskompis. Små detaljer gör stora skillnader och ibland är det bra med ögon utifrån som ser och analyserar. Och det har blivit så bra! Genomtänkt träning och tid har gett resultat och det känns som vi är i mål nu. I mål med de sakerna alltså, totalt sett är det långt till de stora målen men några viktiga pusselbitar är på plats och det känns skönt!

En del i resultatet är såklart träningen, den målmedvetna genomtänkta träningen för att lyfta hundarna mot målet på rätt sätt. Och utvärderingen efter densamma. Ger träningen det jag vill se, svarar hunden på rätt sätt och stärker vi vår relation?
Tänka igenom, lägga upp en plan, pröva och sedan utvärdera. Det har vi gjort jag och hundarna. Hundarna har stått för prövandet och jag för planeringen och utvärderingen.
Ungefär så.
Den andra delen i resultatet är tid. Att ge det tid. Ibland är tid den viktigaste ingrediensen i resultatet. Och jag har gjort det, gett det tid. Tid att ta in, tid att mogna, tid att förstå och tid att vila. Här måste vi, ofta ganska otåliga människor(läs jag)tänka oss för då vi helst vill ha snabba resultat, få hunden att förstå och få träningen att fungera direkt. Helst igår!
Det blir kanske lite enklare att ge det tid när man har fler hundar att träna? Då kommer pauserna lite mer naturligt. För om något inte riktigt funkar med en hund kan man plocka fram en annan hund och träna den ett tag så slipper man bli så otålig. Jag tror faktiskt det kan vara det bästa som kan hända emellanåt, att man skaffar en till hund, eller varför inte två, och fördelar träningen och ambitionerna något mellan de olika hundarna till glädje och resultat för alla inblandade. Om man nu inte vill skaffa sig en annan hobby medan man väntar in hunden. Frimärkssamling, golf eller virkning kanske. Men vem vill det....

  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post985