Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Att låta sig inspireras...

NyheterPosted by kopparhult Wed, February 14, 2018 20:50:41

Inspiration
(av latin inspiro, inblåsa, väcka liv i), ett stimuli som sätter igång mental verksamhet. I talspråk har ordet felaktigt kommit att betyda motivation eller kreativitet (särskilt sådan som direkt är påverkad av någonting). Historiskt har ordet används av kristna för att beskriva en ingivelse från Gud. /Wikipedia

Det är fint när man hittar inspiration och det finns många och mycket att inspireras av. Vädret och naturen, bland annat. Måndagens väder med blåst och snöslask på tvären var väl inte direkt inspirerande för hundträning och trädgårdsarbete. Men vädret och färgerna i naturen inspirerade till landskapsmålning och att måla överhuvudtaget. De grå och gulbruna tonerna mot den vita snön var både vilsamma och vackra och plötsligt insåg jag vitsen med gula och ljusa labradorer då de helt smälte in i färgerna. Fågeljakt på vintern med ett tunt snötäcke på marken måste vara idealiskt för att "gömma" gula och ljusa apportörer.
Min favorittavla i vårt slott är just en äldre oljemålning av okänd konstnär som föreställer en grupp gäss, eller möjligen sångsvanar, i ett snöslaskigt grått kustlandskap där precis isen gått upp i någon vik. Apportörerna och skyttarna saknas men färgerna och känslan är där.
Måndagens väder och färger

Jag inspireras av att läsa om andra människor i artiklar och i bloggar också, av att läsa om deras vardag och deras val i livet. Just livet i vardagen intresserar och fascinerar. För ett antal år sedan läste jag alla böcker som fanns av Gerda Antti. Där var något jag verkligen gillade, det vanliga livet med idisslande får, vanliga vardagliga människor, relationer och funderingar. Långt ifrån mord och deckargåtor men ändå så spännande. Ibland är det lilla det som är det stora. Det där vanliga som vi borde tänka på att uppskatta så mycket mer än vad vi gör. Jag följer några bloggar med, några om hundträning och någon om bakning och företagande och någon till. Och jag hittar guldkorn både här och där. Nu senast i tidningsform faktiskt och inte i en blogg. Nya hundsport kom ut med första numret. Vilket lyft tidningen hade gjort. Eller de som jobbar med den. Från att ha varit en lite småtrist medlemstidning blev den plötsligt både tilltalande och intressant. Snygg layout och intressanta reportage och intervjuer. Och inspiration! Ett rejält kliv i rätt riktning. Åtminstone tyckte jag det.
Tisdagens smågodissök.

Självklart inspireras jag av duktiga hundförare med. Mycket! Av att se dem träna sina hundar, diskutera hur och varför och se samspel mellan hund och förare på olika sätt. Duktiga hundförare inom olika grenar och olika "läror". Bland annat såg jag nyss en filmsnutt av en mycket framgångsrik agilityförare som lärde sin hund apportera och hålla kvar på sitt sätt. Snyggt gjort och det fanns absolut något att hämta där och lära sig av. Något att ta med sig och få användning för. Jag inspireras ofta av kursdeltagare också. När de har funderat, klurat och prövat och framför allt tränat och hittat samspelet med hunden och kommit mycket längre än vad jag väntat mig. Så fantastiskt bra gjort!
Och så hundarna med då, alla dessa fina hundar som bjuder på så mycket inspiration och analyser. Som sätter mig på pottkanten och tvingar mig tänka både två och tre gånger innan jag går vidare. Som utmanar och utvecklar, som frågar, lyssnar och förstår och finns där. Trots mina mer eller mindre omedvetna försök att förvirra och försvåra genom otydligt kroppsspråk, yviga gester och dålig tajming.
Och jag kan höra deras budskap till mig när det kör ihop sig ibland...
"Keep calm..and carry on"
För svårare än så är det ju faktiskt inte.

  • Comments(0)//kopparhult1.kopparhult.se/#post994