Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Firma fort och fel..

NyheterPosted by kopparhult Mon, March 05, 2018 20:32:05

Den firman har väl de flesta råkat ut för eller tillhört någon gång.
När jag var yngre gick jag nog ganska ofta på mottot "fort och fel" även om det där med fel inte direkt ingick i planen. Men fort skulle det gå! Och då kommer ofta felen smygande på köpet.
Jag minns särskilt när jag gick i syslöjd i högstadiet. Nålning och sådant tyckte jag var överskattat och ointressant, det mesta fick gå på ögonmått och känsla, och fort. Jag minns faktiskt inte att jag lyckades producera något mer än ett par lila haremsbyxor som jag hastade ihop en lektion och som jag faktiskt använde en del. Högt betyg lyckades jag märkligt nog få ändå, troligen mest för att jag kallade syslöjdsläraren vid smeknamn och försöka vara allmänt trevlig. En del hade förmodligen kallat det för fjäsk.
Det är svårt att se men den stora högen på fotot är faktiskt en bil. Eller var en bil en gång för länge sedan. En campingbuss av något slag. Man kan fundera på hur och när den hamnade där i skogen. Nu har någon lagt en hög med spannmålspellets alldeles framför ingången till den rasade bilen. Som för att locka fram någon. Men vem bor i en gammal nerrasad bil och tycker om spannmålspellets?

Numera har felen minskat betydligt, tålamodet är flera mil bättre och det jag förr kallade fort kallar jag nu effektivt, och jag har blivit bättre på långsiktiga projekt även om jag föredrar snabba resultat.
Hundarna har varit till god hjälp för den utvecklingen. Och så mina tre barn då. Med barn och djur runt sig tvingas man till tålamod och insikt. Insikt om att man inte alltid kan få som man vill. Inte omgående i alla fall. Det krävs både förhandlingar och mutor varvat med hot och eftergifter, och det tar tid. Snabba resultat kan man glömma. Det tar tid tills barn växer upp och till hundar är fulltränade. Och det är väl det som är själva avsikten?
Jag tror inte någon som skaffar barn och sitter med en sex månaders baby i famnen längtar efter att ungen ska bli femton år. Men det tycks vi däremot göra med våra hundar. Vi vill ha dem startklara och lika duktiga som fullfjädrade apportörer innan de knappt hunnit tappa mjölktänderna. Vi jämför och beklagar och kommer med ursäkter när vi inte hunnit träna och ligger efter. Varför då undrar jag?
Jag har en fin bok som heter "De ovanliga". I den intervjuas människor som är lite annorlunda och går mot strömmen. Arne Ottosson , en av dem som intervjuas säger såhär angående att människor skyndar sig så:
"Varför har alla så bråttom?
Är det döden de längtar efter? "

Det tål att funderas över.
En del av mitt arbetslag aka clownerna.

Tillbaka till firma "fort och fel". Bäst har en tendens att hamna i den firman. Maken till intensiv och glad hund får man leta efter. Särskilt när man kommer till apporteringsarbete. Det händer att han drar med sig mig. När han var ung fick jag träna honom en hel del i koncentration, han behövde helt klart en del hjälp där. Vi jobbade med en del enkla markeringar med kort avstånd, tydlig referens och väl synliga kast och små koncentrerade sök med bara en apport. Jösses vad han sprang! Som en mindre orkan svepte han över nedslagsplatsen, eller det lilla sökområdet på snabba ben och var ungefär överallt utom där dummyn var. Vi fick lägga en del tid på det här. Tid och huvudbry. Markerade utmärkt gjorde han och tog sig snabbt till nedslagsplatsen men resten...han hade bara inte tid att stanna upp och jobba målmedvetet och noggrant och jag tyckte mig känna igen mig själv som tonåring där.
Vi fick backa bandet, förbereda träningen bättre, jobba med koncentrationen och ge det TID. Och som alltid..övning ger färdighet. Rätt övning. Nu är han riktigt och bra, och skärpt. Men han faller fortfarande tillbaka ibland, liksom jag, och tar till benen och springer och då får vi repetera. Backa bandet, göra om och göra rätt och öva lite till på tålamodet...

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.