Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Respekt och värdighet...

NyheterPosted by kopparhult Tue, November 28, 2017 21:04:29

På det danska godset där vi deltog på jakt under veckoslutet avslutades dagarna som brukligt med viltparad. En väldigt fin viltparad där det skjutna viltet lades ut i fina exakta rader som mättes upp med linjal och rätsnöre. Noggrannhet och respekt för det fällda viltet. När alla stod samlade blåste en av apportörerna i jakthorn och avslutade dagen och efter det blåste han en särskild melodi för varje fällt viltslag medan skyttar, drevfolk och apportörer stod stilla och tysta med kepsen i hand. Ett fint, värdigt och viktigt avslut på en fin jaktdag.
Viltparad

Nu sitter jag här hemma i clubfåtöljen vid datorn och funderar lite till över jaktdagarna i Danmark och vad våra retriever och spaniels egentliga uppgift är i "verkligheten" och vilka stora krav som ställs på dem under sådana jaktdagar. Det är mycket som ska fungera och både koncentration och ork ska räcka flera dagar i sträck hos både hundar och förare. Det är ganska långt ifrån en timmas start på ett b-prov.
Jakthundar och familjemedlemmar.

Lilla Vi undrar nog vad jag funderar på och framför allt tycker hon nog att jag funderar alldeles för mycket eftersom hon bestämt klättrar upp i mitt knä och sätter sig med ryggen mot datorn och huvudet fem centimeter från mitt ansikte. Det är inte lätt att skriva då. Av flera olika anledningar. Dels är hon i vägen så jag inte kan knappa på tangentbordet och sedan är hon så charmig och mjuk att jag bara måste klappa henne. Det vet hon såklart om. Efter en stund tröttnar hon som tur är på att bli klappad så jag kan återgå till funderingarna och knappandet och tankarna gå osökt tillbaka till jaktdagarna och kraven som ställs på hundarna. Jag tänker att det är alldeles fantastiskt vilken mentalitet de har som klarar allt de gör under jaktdagarna, och hur viktig mentaliteten är. Och hur långt avståndet kan vara mellan att göra ett fint resultat på en mh bana och att vara en fullgod apportör och jakthund i den miljön som är på de lite större godsjakterna. Jag tänker också att det ställs höga krav på uppfödare som förstår sig på det här med mentalitet och funktion, som är ute i verkligheten och som målmedvetet planerar och gör sitt yttersta för att föda upp hundar som klarar alla dessa krav. Respekt! Det ställs höga krav på oss hundförare med, att träna våra hundar rätt så de är så väl förberedda för uppgiftens som de bara kan vara. Att vi är ödmjuka inför våra hundar och läser dem rätt, ger dem en klapp emellanåt och en välbehövlig paus och lite extra energi när de behöver. Fyllda med jaktlust och samarbetsvilja kommer de att göra sitt yttersta för vara oss till lags under de långa jaktdagarna och det är vår uppgift att ta hand om dem på bästa sätt. Älskade hundar.


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Nina Wed, November 29, 2017 11:27:58

Tänkte ungefär samma tankar när jag o Fine åkte båt ut till vårt pass förra veckan. Det va nog första gången hon åkte båt o den va full av okända folk o hundar. Utan rädslor o med nyfikenhet i blicken hoppade hon ombord💜