Kopparhults Nyhetsblogg

Kopparhults Nyhetsblogg

.

Här är ni välkomna att följa oss och våra hundar i vardagen.

Ute efter perfektion...

NyheterPosted by kopparhult Fri, February 09, 2018 18:46:23

..är väl de allra flesta. Om man föder upp hundar eller så. De perfekta avelsdjuren, den perfekta kombinationen och de perfekta valparna som lever upp till alla förväntningar man kan vänta sig efter två så perfekta föräldrahundar.
Nu funkar det ju inte riktigt så i verkligheten. Inte i min verklighet i alla fall. Först och främst av en framskjutande anledning...perfekt finns inte!
Det finns inga perfekta hundar, inga perfekta avelsdjur och än mindre perfekta kombinationer. Men det finns många riktigt bra hundar som lämnar riktigt bra avkommor och det räcker riktigt långt.
Dyker man på en valpannons om en kull där allt låter perfekt och utmärkt så bör man nog dra öronen åt sig. Mest tror jag det handlar om en brist hos uppfödaren nämligen. En brist i att kritiskt kunna granska sitt eget avelsmaterial och att öppet och rakt kunna berätta om hundarnas förtjänster OCH brister.
För ingen är perfekt, det vet väl alla?

Nåväl, avelsarbete är svårt, utmanade, fascinerande och väldigt roligt och kan vi alla med intresse föra en rak och öppen dialog om förtjänster och brister utan att kritisera så blir det väl så nära perfekt det går att nå tänker jag.
I vår är det flera intressanta kombinationer på gång i vår närhet. Flera intressanta kombinationer efter mycket duktiga ej helt perfekta avelshundar som jag hoppas och tror kan bidra till aveln inom respektive ras om allt går som man önskar.
Vår fina men inte perfekta Lakrits ska bli pappa igen, till en kull hos Helena och Fredrik på Reedsweepers tillsammans med en högt meriterad mycket trevlig tik. En riktigt intressant kombination! Det blir Lakrits sista kull innan vi gör ett längre uppehåll ur aveln för att utvärdera de tidigare kullarna ordentligt.
En goldenkull väntas hos Matilda Borven på kennel Aquaseers där Wilmas Kopparhults Poker är täckhund. Matilda har tagit beslutet att använda Poker trots hans 1a på armbågen och en icke perfekt hälsa i linjerna. Matilda har vårt fulla stöd i sitt beslut och jag är övertygad om att kullen kommer att ge ickeperfekta men starkt arbetande golden med mycket tryck och samarbetsvilja. För dem som önskar en golden till jakt och jaktprov.
Vi själva planerar en cockerkull i vår/försommar. Lilla Lyra kommer att paras med vår egen Mer. För varför gå över ån efter vatten? I kombinationen kombineras flera starka cockerlinjer med många inte perfekta men duktiga, trevliga jakt och provhundar. Fast först ska båda hundarna ögonlysas så vi vet att det ser bra ut där. Jag kan garantera att om allt går vägen och det blir valpar så kommer det att bli världens sötaste jaktcockrar alla kategorier. Men helt perfekta blir såklart inte de heller ;-)  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.